Bio

Anke Smits, Lyrische Sopraan, begon op 8 jarige leeftijd met blokfluit lessen. Haar muzikaliteit bleek al snel. Op 12 jarige leeftijd trad ze voor het eerst op in het concertgebouw in Amsterdam samen met haar broers en moeder in een blokfluitkwartet. Een jaar later trad ze op als solist. Er werd aan haar getrokken om conservatorium te gaan doen. Echter ze koos ervoor om medicijnen te gaan studeren en werd uiteindelijk een succesvolle chirurg.

Ondanks deze drukke baan werd het verlangen om te zingen steeds groter tot de ommekeer in 2003. Bij een afscheidsfeest zong ze de beroemde aria van de Koningin van de nacht, van Wolfgang Amadeus Mozart, bij wijze van grap. Het was een enorm succes ondanks haar gebrek aan techniek. Ze besloot om zanglessen te gaan nemen om de complexe techniek van operazang te leren. Aanvankelijk had ze les bij Selma Harkink en momenteel bij Madieke Marjon, beide leerlingen van Henny Diemer. Zij is zangdocente aan het conservatorium in Utrecht en wordt gezien als de beste van Nederland. Anke heeft inmiddels vele feesten opgeluisterd met haar prachtige stem. Ze wordt geprezen voor haar muzikaliteit, de zuiverheid en de warmte in haar stem. Een stem die zich nog steeds ontwikkelt.

In 2007 gaf ze haar eerste concert in IJsselstein. In dat jaar maakte ze kennis met het Blaricums gemengd koor en met pianiste Karina Kantarova. De vonk sloeg over en ze heeft sindsdien vele optredens gegeven samen met hen.
Anke is een bekende voor het Nederlands Concert mannenkoor. In 2010 was ze solist bij het jubileum concert onder leiding van Jimco Zijlstra. Met het Harmelens gemengd koor trad ze in 2012 op ter gelegenheid van het jubileum concert.

De eerste stap naar het meedoen in een echte opera werd gemaakt in 2008 in de operaklas in Woerden. In het theater het Klooster in Woerden, werd onder leiding van Carla Regina, een Italiaanse operazageres een amateur operavoorstelling gegeven. Sindsdien heeft Anke als soliste ieder jaar een van de hoofdrollen vervuld in de operavoorstelling van het theater in Woerden. Ieder jaar volgen meerdere optredens uit dit project. De operaklas is inmiddels steeds professioneler geworden en uitgegroeid tot een waar gezelschap: Opera Viva. De gebeurtenissen volgen elkaar op in een stroomversnelling. Onlangs was ze een van de hoofdattracties in de culturele avond van de Lions club in Meppel.

In juni 2013 doet Anke als solist mee aan de historische spelen in Woerden. En in september 2013 heeft Anke de eer te zingen bij de opening van de kunstroute in Ijhorst en treedt ze op bij het jubileum van het Nederlands Concert mannenkoor.